22 Nisan 2012 Pazar

keçeden kapı süsü

İşte karşınızda uzun süredir uğraştığım ama aslında yapması çok basit olan şeker gibi kapı süsüm...

Uzun uzun anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum; alttaki köpük halkayı aldıktan sonra istediğiniz renk örgü iple sarıyor ve üzerine kalın keçelerle yaptığınız çiçekleri dikip dikip yapıştırıyorsunuz.

 Üzerine yapacagınız motifler aslında sizin zevkinize kalmış çiçekler yerine başka motifler de yapabilirsiniz... 
Mesela ben boş kalan yarıya belki ilerde 1 ya da 2 adet de kelebek yaparım diyorum, bakalım :) 
 
Benden size ilham olsun...
mutlu pazarlar:)

2 Nisan 2012 Pazartesi

soğan doğramayı sevmeyenlere pratik bir yöntem

Ben soğanı yemeyi çok seven ama doğrarken gözyaşlarına boğulduğum için uğraşmayı sevmeyen biriyim. Bunun için pratik bir yöntem buldum ve sizinle paylaşmak istiyorum.
Şöyle ki;
Pazardan iri soğanlar alınır ve eve gelip başlanır soyulmaya, bakılır soyarken bile gözlerden yaşlar akıyor hemen Serpil’ ce bir fikirle şu gözleri neyle kapatsam ki diye düşünülmeye başlar ve bir ampul yanar o anda. Şu ana kadar alıp da hiç kullanmadığım deniz gözlüğü evet yanlış duymadınız deniz gözlüğü takılınca hiç boşluk kalmadığı için soğanın göz yakıcı damlacıkları da gözlerinizi yaşartmaz. Arada bir camları buğulanıyor ama bir iki silersiniz o da olur biter.

Neyse soğanları soyduk mu hemen robota atıp çok da suyunu çıkartmadan yemeklik doğranmasını izliyoruz. Ve doğranan soğanlarımızı streç filme birer yemeklik olarak sarıp depfreezimizin derinliklerine atıveriyoruz. 
Çalışan ve soğan doğramaktan bıkan sevmeyenler için ideal çözümdür benden söylemesi.

1 Nisan 2012 Pazar

serpil' e özgü kısır

Merhabalar, benim bu "esse dünyam" neredeyse bir yemek bloguna dönüşmek üzere...Nedense hep yaptığım ve beğeneceğinizi umduğum tarifleri yayınlamak geliyor içimden. Ama umarım yakın zamanda yaptıgım el işlerini de sizinle paylaşabilirim..
Sevgili görümcemin her Ankara'ya gidişimizde bizler için yağtığı kısırı taklit etmeye çalıştım. Ama nedense her yapışımda aynı malzemeleri koysamda asla onunki gibi yapamıyorum. Sanırım bu onun hamaratlı ellerinin hüneri...
Tarifimiz şöyle;
  • ince köftelik bulgur (istege bağlı miktarda)
  • sıcak su
  • 1 limonun suyu
  • biber salçası ve domates salçası
  • sarımsak
  • bolca köfte baharı (inanılmaz yakışıyor)
  • zeytinyağı
  • az miktarda tuz. 
Salçalar ve zeytinyağı kısa bir süre kavrulduktan sonra limon suyu, tuz, bolca köfte baharı, ince doğranmış sarımsak ve tuz, üzerine çıkacak kadar sıcak su konmuş ince bulgurun üzerine dökülür ve kabın kapağı kapatılarak yaklaşık 20 dk yani yeşillikleri hazır edene kadar bekletilir ve yumuşayınca bulgur bir süre yoğurulur.
Ayrı bir yerde;
  • taze soğan
  • marul
  • domates
  • kornişon turşu (isteğe bağlı bu benim zevkim)
  • yeşillik
  • nar ekşisi
  • sumak ve pul biber 
Hazırlanıp iyice yumuşamış olan bulgurun üzerine katılarak karıştırılır. Yanında marul, roka ve tavşan kanı bir çayla servis edilir.
Not: Açıkçası içine konan malzemeler için ölçü vermedim çünkü bu aslında sizin neyi ne kadar yoğunlukta isteğinize bağlı diye düşünüyorum.