12 Şubat 2012 Pazar

incirli, cevizli, tarçınlı kek

Merhabalar, bu akşam sizlere daha önceden yaptığım incirli kekin tarifini vermek istiyorum.
İncir ve cevizin bir araya gelmesi hem besleyicilik hem de lezzet açısından muhteşem oluyor. Diğer keklerden farkı incirli olduğundan şekeri biraz daha az kullanmak ve kek hamurunu biraz daha kıvamlı tutmak sadece.
Bazı tariflerde incirlerin sıcak suda bir süre bekletilmesi gerektiği yazıyor fakat ben o şekilde yapmadım. Zaten sert olmayan incirleri sadece küçük küçük doğradım.
  • 3 yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ (ben genelde yağı azaltarak kullanırım değişen bir şey de olmuyor)
  • 1/2 su bardağı süt
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sapı ayıklanmış, küçük küçük doğranmış kuru incir
  • İstediğiniz kadar ceviz içi
  • 1-1,5 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (sade keklerden biraz daha kıvamlı olmasını sağlayacak kadar un ~ ortalama 3 su bardağı)

 incir (ben çok az da yaban mersini ve kayısı koymuştum)
 toz şeker
 kek de bile kendi zeytinyağımızı kullanırım
 süt
Yumurtaları önce tek tek, sonra şekerle çırpıp, süt ve yağı ekliyoruz.En son aşamada ise inciri, cevizi, tarçını, vanilyayı ve kıvamına dikkat ederek kabartma tozu katılmış unu ekleyip yavaşça karıştırıyoruz. Yağlanmış tepsiye döküp 175 derecede 30 dk pişiriyoruz. Bu değerleri kendi fırınınıza ve deneyimlerinize göre ayarlayabilirsiniz. Önemli olan yumurta ve şekeri çok çırpmak, un katıldıktan sonra ise daha az karıştırmaktır. Kekin gayet güzel kabardığını da aşağıdaki resimlerden görebilirsiniz. Yayvan bir kek kalıbı olduğu için bu kadar oldu.

Bu nefis kekin yanında sıcacık bir bitki çayı, bir türk kahvesi ya da güzel demlenmiş bir çay nasıl da iyi gider değil mi?

Herkese güzel ve sağlıklı bir hafta diliyorum...

7 yorum:

  1. ellerıne emegıne saglık enfes gorunuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkurler eminim sen daha güzellerini yapıyorsundur:)

      Sil
  2. Kekin içinde farklı malzemeler denemeyi çok seviyorum; taze meyveler, kuru incir, üzüm ya da ceviz gibi. Ama sonradan eklediklerim kek hamurunun kıvamını değiştiriyor, o nedenle peşi sıra hüsran gelebiliyor. Senin "hamuru kıvamlı tutun" önerini dikkate alacağım bundan sonra. Tariflerin devamını bekliyor, "post"un için teşekkür ediyorum:)

    YanıtlaSil
  3. Canım emelcim, verdiğim cheesecake tarifini başarıyla yaptığın için bundan sonrakileri de aynı şekilde sonuçlandıracağını tahmin edebiliyorum. ellerine emeğine sağlık nurhayat ım benim:)

    YanıtlaSil
  4. hımmm.denemek gerek mutlaka......ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim umrım sizinkide cok güzel olur:)

      Sil
  5. Tarifinizi denedim cok guzel oldu tesekkurler..

    YanıtlaSil

yorumlarınız değerlidir:)