2 Haziran 2012 Cumartesi

Kavala Kurabiyesi

Merhabalar, biz çok kurabiye tüketen kişiler değiliz, bu yüzden ayda yılda bir kez birşey yapınca değişik olsun diye farklı tarifler bulmaya çalışıyorum. Bu kurabiyenin yapılışını uzun zaman önce bir tv programında görmüş ve tarifini almıştım. Hatırladığım kadarıyla yapan kişi uzun süre tazeliğini koruduğunu ve yapmasının çok zahmetli oldugunu söylemişti. Ben de tariflere bakınca çok da  zor olmadıgını düşünerek yapmaya kalkıştım ama kesinlikle yapanın dediği kadar var. Hiç de kolay bir yapımı yok bence. Kavurma ve soğutma işlemi olduğundan zaman gerektiriyor ve özellikle şekil vermek ve aralarda kalan parçaları tekrar yoğurma kısmı epey el oyalıyor.
Bu kurabiye ülkemizde Edirne kurabiyesi olarak bilinen aslında Yunanlıların bir kurabiyesiymiş. Ben un kurabiyelerini çok severim.Bu kurabiye kavruldugu için ondan biraz ayrılıyor ve sanki un helvasının tadını andırıyor. Yanında çay veya kahveyle tüketince cok beğeneceğinize eminim.
Malzemeler:
  • 4-5 su bardağı un 
  • 1 su bardağından biraz eksik file badem
  • 1 paket margarin veya tereyağı =250 gram
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 adet tam yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri (isteğe göre azaltıp artırabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 tutam tuz
Yapılışı:
Öncelikle un ve file bademler ayrı ayrı renkleri hafif değişene kadar kavrulup, soğuması için bekletilirler.
(renk değişimlerini görmeniz için resimleri alt alta koydum)

Oda sıcaklığına gelmiş margarin, pudra şekeri,  sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım), vanilya, yumurta, tuz, yoğurt krema haline gelene kadar karışıtırılır. 
Ardından soğuyan kavrulmuş un azar azar bu sıvı karşıma eklenir, yumuşak ve elde dağılan bir hamur elde edilir. 
Un yeterli gelmezse kavrulmamış un da kullanabilirsiniz. 
En sonda kavrulmuş bademler eklenir. 
Tezgaha alınan hamur merdane yardımıyla 1-1,5 cm kalınlığında açılır. 
Bardakla kesilerek ay şekli verilir. 
Önceden kısa bir süre ısınmış olan 175 derecelik fırında rengi cok hafif değişip, 
azıcık kabarana kadar pişirilir. 
Bu malzemelerle 2 tepsiden fazla kurabiyeniz oluyor.
Ilıkken üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. 
Afiyet olsun....

(: İyi pazarlar :)









11 yorum:

  1. denemeni tavsiye ederim. cok güzel oldu, herkes begenerek yedi...hamur sagılır gibi oluyor ama piştiğinde sorun yaratmıyor

    YanıtlaSil
  2. nefis görünüyor bende denemek istiyorum
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim gercekten nefisti valla:) yapmanı tavsiye ederim

      Sil
  3. ama bu benim gibi bir kurabiye canavarına yapılırmıııı
    denemem lazım hemen çok teşekkürler
    enfes görünüyor

    bu arada sende İzmir'liymişsin, arada sırada biz buluşuyoruz tanışmak isterim tatlım

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla kesinlikle tavsiye ediyorum ben de 2. kez yaparım bu aralar.. bu ilk denememdi ve herkes cok begenmişti.umarım tanısırız ben daha cok post yapan değil okuyan bir bloggerım da :)

      Sil
  4. Merhaba...
    Bloglari dolasirken blogunu kesfettim....
    cok hosuma gitti ve izlemeye aldim
    sende buyur gel cok sevinirim :-))

    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen bende senin blogunu izlemeye aldım sevgiler:)

      Sil
  5. gerçekten zormuş o kavurma kısmı :) ama ben en çok şekil verme işlemine bayılıyorum mesela :D
    ağızda dağılan kurabiyeler favorimdir!

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık
    bende izmirliyim bir merhaba demek istedimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar, tesekkur ederim. ben de readerdan takibe aldım blogunu:)

      Sil

yorumlarınız değerlidir:)