Bu kurabiye ülkemizde Edirne kurabiyesi olarak bilinen aslında Yunanlıların bir kurabiyesiymiş. Ben un kurabiyelerini çok severim.Bu kurabiye kavruldugu için ondan biraz ayrılıyor ve sanki un helvasının tadını andırıyor. Yanında çay veya kahveyle tüketince cok beğeneceğinize eminim.
Malzemeler:
- 4-5 su bardağı un
- 1 su bardağından biraz eksik file badem
- 1 paket margarin veya tereyağı =250 gram
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 adet tam yumurta
- 1 su bardağı pudra şekeri (isteğe göre azaltıp artırabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 tutam tuz
Öncelikle un ve file bademler ayrı ayrı renkleri hafif değişene kadar kavrulup, soğuması için bekletilirler.
(renk değişimlerini görmeniz için resimleri alt alta koydum)
Oda sıcaklığına gelmiş margarin, pudra şekeri, sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım), vanilya, yumurta, tuz, yoğurt krema haline gelene kadar karışıtırılır.
Ardından soğuyan kavrulmuş un azar azar bu sıvı karşıma eklenir, yumuşak ve elde dağılan bir hamur elde edilir.
Un yeterli gelmezse kavrulmamış un da kullanabilirsiniz.
En sonda kavrulmuş bademler eklenir.
Tezgaha alınan hamur merdane yardımıyla 1-1,5 cm kalınlığında açılır.
Bardakla kesilerek ay şekli verilir.
Önceden kısa bir süre ısınmış olan 175 derecelik fırında rengi cok hafif değişip,
azıcık kabarana kadar pişirilir.
Bu malzemelerle 2 tepsiden fazla kurabiyeniz oluyor.
Ilıkken üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.
Afiyet olsun....
(: İyi pazarlar :)